De Maine Coon

Oorsprong
De legende wil dat deze kat is ontstaan uit de liefde tussen een wasbeer en een wilde kat. Deze kruising is genetisch onmogelijk, en het verhaal is te danken aan het feit dat de staart en vacht van een Maine Coon aan een wasbeer doen denken. Het ras is afkomstig uit de Verenigde Staten, ontstaan in de staat Maine en is het eerste Amerikaanse kattenras. Hij zou zijn ontstaan uit kruisingen van langharige Angora katten, meegenomen door zeelieden en Engelse, Scandinavische en Russische katten die de eerste kolonisten hadden meegebracht. Het klimaat in Maine heeft uit deze kruisingen een halflangharige, robuuste kat weten te vormen, die jarenlang zeer geliefd was. In de eerste helft van de vorige eeuw echter werden de Perzen en de Siamezen zeer populair en raakte de Maine Coon, die min of meer werd beschouwd als een "gewone Amerikaanse kat", op de achtergrond. Halverwege de 20e eeuw werd het ras herontdekt en begon het ras aan een opmars die tot op heden nog niet gestopt is. Ook bij de Maine Coon zie je een extreem type (lang en slank met zeer lange snuit en grote oren) en een meer gematigd type. Het extreme type vindt vooral veel aanhang in Scandinavië en op TICAshows. Het gematige type tref je meer aan op CFAshows. Beide typen komen in Nederland voor en worden ook gemixed.

Vacht
De vacht is dicht en zijde-achtig. Op de kop kort, maar op de rest van het lichaam langer. De vacht is uitstekend weerbestendig en behoeft weinig onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat. Alle kleuren zijn toegestaan, met uitzondering van chocolate, lilac, cinnamon , fawn en colourpoint. Elke hoeveelheid wit is toegestaan. De voorkomende kleurpatronen zijn: tabby, effen, tortie, silver, smoke.

Algemeen beeld
Grote kat met een halflange tot lange vacht. Hij oogt robuust, krachtig en gespierd.

Lichaam
Het lichaam is rechthoekig en lang, het is gespierde en de botstructuur is zwaar.

Poten
Middellange poten met stevige botten en spieren. De voeten zijn groot en rond met plukjes haar tussen de tenen

Kop
Matig groot hoofd, dat wigvormig is. De schedel is licht gewelfd en de jukbeenderen zijn duidelijk geprononceerd. De snuit is vierkant, en de neus is breed. De kaken zijn krachtig en vrij lang. De oren zijn groot en breed aan de basis, vrij puntig en hoog geplaatst. De binnenzijde is weelderig behaard en lynxtips zijn gewenst. Grote ogen, die enigszins ovaal zijn en schuin geplaatst staan, vervolmaken de typische Maine Coon-uitdrukking. Alle oogkleuren zijn toegestaan.

Staart
De staart is breed aan de basis en loopt iets af aan het einde. Wanneer men de staart teruglegt over de rug moet de punt minimaal tot de schouderbladen reiken.

Grootte en gewicht
De Maine Coon is een grote kat. Het gewicht variëert van 4 tot 10 kilo. Katers zijn in het algemeen groter dan poezen.

Karakter
De Maine Coon is een zachtaardige en kalme kat.Hij wordt ook wel de "gentle giant" genoemd. Soms kan hij kan wel eens dominant zijn, eist op waar hij recht op heeft, maar hij is niet agressief. Het is een vriendelijk dier dat sterk hecht aan zijn eigenaar. Maine Coons zijn speels en hebben wel wat ruimte nodig. Ze spelen vooral graag met water. Een Maine Coon ontwikkelt zich langzaam en is daarom ook laat uitgegroeid. Hij is pas na drie à vier jaar volwassen